26 August 2011

Hari Ini Last Kerja Esok Dah Start Cuti. Hoorreeyyyy !!

Assalamualaikum semua. Salam Jumaat. Salam Ramadhan hari ke-26. Kat opis hari nie dah ade yang start cuti. Ade lah tinggal beberape kerat je yang masih bekerja. Termasuk lah saye. Sampai sekarang ni saye tak beli ape-ape persiapan raye pun lagi. Kenapa entah! Saye pun tak tahu. Huhuhu. Nasib lah mak dan ayah saye dah siap beli awal-awal puasa hari tu. Nasib jugak lah saye masih bujang. So nanti cume fikir untuk beli baju sendiri saje.


*Pandangan dari tempat saye*

Semalam operasi menghias. Sekarang semua duduk selesaikan kerja mane yang tak siap lagi. Lepas tu baru boleh bercuti dengan senang hati. Yeay! Memandangkan hari ni last bekerja di bulan puasa. So saye nak collect duit raye kat kakak-kakak, abang-abang opis saye. Kelmarin dan tadi dah dapat dah. Alhamdulillah. Suke Sangaaaaaaaat!!!

*Pandangan dari pintu hadapan Unit Pentadbiran*

Makin meriah pulak opis saye nie. Dari kaunter depan sehinggalah pintu belakang opis, semuanya berlampu lip-lap. Hohoho. Tak sabar rasenye nak tunggu jamuan hari raya kat opis saye nie. Mesti lagi meriah dari tahun-tahun sebelom nie. :D

LoVe ElyN =)

25 August 2011

Opis Kite Mula Dihiasi Dengan Lampu Lip-Lap! :D

Assalamualaikum semua. Salam Ramadhan. Hari ni sudah 25 hari berpuasa. Tinggal lagi 5 hari saje lagi kite nak bergembira di hari lebaran. Suke tak? Suke tak? saye? Biase-biase je. Huhuhu. Mayb sebab raye tahun nie mak saye kerja. So tak dapat nak duduk kampung lame-lame macam tahun-tahun sebelom nie. Sadis!

Hari nie semua kawan-kawan, kakak-kakak, makcik-makcik kat opis saye ni dok sebok hias-menghias. Habis 1 Opis diorang letak lampu lip-lap. Waaahhhh! Siyes sangat cantek. Seronok tengok. Hehehe.

Bermula dengan Unit Pentadbiran. Baru nak start mengayam Ketupat. Unit lain express je. Beli yang dah siap dan terus pasang. Hahaha. Kalau buat sendiri baru la feel raye tu lain sikit kan? Hehehe.

 Ni pintu depan Unit Pentadbiran. Cop-cop! Baru permulaan okay!. Belom siap keseluruhannya lagi. Lampu lip-lap pun tak sempat pasang lagi. Huhuhu.


 Yang kedua Unit Kewangan. Dah nampak dah lampu diorang. Actually dari semalam lagi diorang dah pasang. Kemain exited. Dah start 1 Unit pasang lampu lip-lap Unit lain lagi la panas punggung nak pasang jugak. Hik!. Suke Suke Suke !!!



Yang ketiga Unit Operasi II. Lampu diorang berbentuk Ketupat. Suke saya tengok. Depan pintu plak diorang letak ketupat kertas dan di cermin dihiasi dengan kad-kad raye. Macam-macam lah. Ni baru permulaan. Sob sob sob.

Dan last sekali Unit Operasi I. Unit ni tak ramai kakitangan. Ade 7 orang saje. Tu yang tak sempat nak pasang lampu lip-lap diorang. So tak dapat tangkap lampu lip-lap diorang tergantung, pegang pun jadilah kan? Lampu lip-lap diorang lain sikit. Unik kan? Dah tergantung nampak sangat cantik.

p/s : Hari ni opis saye ade buat jamuan berbuka puasa. Tak sabar nak tunggu berbuka nanti. :D

LoVe ElyN =)

Bila ego menguasai diri.


Salah satu dari kelemahan manusia adalah ketidakmampuannya menguasai diri menyebabkan manusia sering tidak mampu mengawal perasaan. 

LoVe ElyN =)

24 August 2011

Berbuke Poce Kat Hotel. #bajetretis!

Assalamualaikum semua. Salam Ramadhan. Hehehe. Ini adalah entri yang ke tiga untuk hari nie. Bersemangat rasenye. Ehem! Hik. Disebabkan kejap lagi saye ade keje nak dibuat baik sekarang saye taip laju-laju.

Semalam saye dijemput oleh Opis Encik Boypren beserta dengan sepupu-sepapat die join untuk berbuka puasa di sebuah Hotel. Ehem!. Kemain lagi. Kalau di sponser boleh la kan! Setakat nak merase. Huhuhu. Balik opis je terus gerak ke sana. Tahun lepas dah pegi. Tahun nie dapat pegi lagi. Yeay! Eh.. Silap-silap. Syukur Allhamdulillah.

Bertempat di Tropicana Golf and Country Club Damansara. On The Way nak ke sana kene lalu depan rumah-rumah banglow. Besar gilak! *batak sekejap*. Yealah kan. Nak duduk rumah besar macam tu mane lah mampu. Kalau dapat anak Dato' boleh la. #berangan.

Sampai-sampai je kat sane kelam kabut cari tempat. Disebabkan kiteorang terlambat sampai, dah azan je terus capai makanan, makan dulu baru cari tempat duduk. Hehehe. Teruk bebeno rase. Lepas gatah-gatah pergi solat dulu. Lepas tu baru boleh makan dengan sepuasnya. Kan?

Alamak! Gambar vibrate plak. Hohoho. Ni lah sepupu sepapat Encik Boypren yang join. Ape yang lagi best, time nie kiteorang je yang makan same-same 1 meja. Memang melantak tak hingat la kan! Hahaha.

Saye bersama udang. Adeyh! Tangan lagi besar dari udang. Cinonet sangat! Makan udang je dah berape banyak. Sedap Cangaaaat! Huhuhu.

Time nie saye gile Pizza. Banyak kali saye duduk bangun duduk bangun. Balik-balik ambil bende alah ini jugak. Hohoho. Berhantu betol!

Ni antara menu yang saya suke pegi. Lagi-lagi kat atas ni. Spageti!!! Tak tahu la kenapa sekarang nie saye suke makan Spageti. Kalau dulu pandang pun taknak. Apetah lagi rase. Sejak budak rumah saye dah selalu masak Spageti saye dah mula suke. Jage-jage. Berhantu jugak nie. Psst Cookies die yang warna coklat kat sebelah tu sedap tau. Bestfriend saye suke gile. Banyak kali makan Cookies tu sampai kenyang.

Perut dah kenyang mari kite meronda-ronda pulak. Tahun lepas saye tak berani nak jalan-jalan kat sini sebab takde kawan. Kali ni ade bestfriend saye temankan. Kami berjalan lah ape lagi. Huhuhu. Ade jugak orang pandang kami pelik sebab posing sane sini macam hape tah. eh!

Haaa! Ni lah bestfriend saye. Semalam dan kelmarin die lepak tido rumah saye. Saye pegi keje pun die ikut. Hehehe. Seronok bile lepak same-same. Bercerita dari pagi sampai malam pun tak habis-habis.

Okay lah, hari dah lewat, mata dah mengantok. Badan pun dah letih. Kite pun balik! Sweet Memory. :D

LoVe ElyN =)

Murah Rezeki Bulan Puasa Ni. :D

Assalamualaikum semua. Salam Ramadhan dan Selamat pagi. Pagi-pagi lagi rase rajin gile nak bercerita. Mayb sebab takut petang-petang karang takde mase. Maklumlah. Keje ni bukannye menentu. Kadang-kadang bizi sangat-sangat. Kadang-kadang takde keje langsung. So sementara masih ade waktu mari kite menulis. Yeay!

Hari ni ade Morning Prayer kat opis. Yea lah, kitekan lagi beberape hari je lagi nak raye. So Bos nak jumpe semua anak buah. Dan pada masa yang sama, kami semua dapaaaaaaaatt  Jeng Jeng Jeng..... kuih raye. Yeay ! Suke Suke Suke !!! Hihihi. 

Dari kiri Bahulu, Cookies & Bakery, Mazola *kot*, Chocolate Chip, dan Cornflakes Madu. Eh! Yang hujung sekali tu saye beli yea. Terselit sekali pulak. Hehehe. Hari jumaat nanti baru saye bawak balik. Kalau bawak balik awal pun letak je kat rumah sewa.

Hari tu plan dengan kakak. Sorang kene beli kuih raye untuk bawak balik rumah atok. Saye tak payah beli lah. Bagi je kuih nie kat rumah atok boleh? Opppsss!

p/s : Tahun nie same dengan tahun sebelum nie. Kuih raye dapat duit raye pun dapat.  Alhamdullilah.. Boleh topup nak beli baju raye. Opssss! Tercakap pulak.. #larik

LoVe ElyN =)

#WW7 WORDLESS WEDNESDAY - Mood Angre Birds~


LoVe ElyN =)

23 August 2011

Berbuka Puasa Dengan Sayang-Sayang! ♥

Assalamualaikum semua. Selamat pagi. Fuuuuhhh! Semalam beria nak hapdate cerita baru. Tup-tup internet pulak takde. Cobaan betol. Orang kemain dah excited tibe-tibe tak jadi. Takpe lah. Hari ni balas dendam. Walaupun cerita nie dah nak basi. Huhuhu.

Sabtu lepas saye berfoyes dengan kawan saye. Tak plan pun sebenarnya. Tup-tup die call ajak berbuka puasa same-same. Saye pun ape lagi. Boleh saje. Lagipun memang 1 jalan nak balik rumah mak. Sebelum gerak ke sana, saye kene jemput kawan saye dulu. Lepas tu baru gerak ke sana.

Sebenarnya saye berbuka puasa dengan sayang-sayang saye nie sebab nak sambut Anniversary mereka yang pertama. Jangan main-main, Anniversary memang la yang pertama. Tapi dah lame kenal. Cume dulu diorang hanye Teman Tapi Mesra.

Bertempat di Sunway Pyramid. *ni memang port diorang dating pun.* Kemain susah nak cari parking. Nasib baiklah Boypren penyabar orangnya. Hehehe. Kat Pyramid memang ramai gile orang. Lagi-lagi hari cuti kan? 

Sampai-sampai haruslah kene booking tempat dulu. Kalau tak booking awal-awal memang susah berbuka puasa sebab tempat semuanya penuh. Dah lepas booking kiteorang jalan-jalan. Ternampak pulak patung bergerak. eh! Hehehe. Tak tahu nak sebut ape. Boleh tak sebut macam tu?

Yessssh! Inilah die orang yang diraikan. Kemain dah penat shopping awal-awal, bile  dengan kiteorang ajak duduk. Kami tak hilang penat lagi tau! Hehehe. Takpelah, Kesian dengan kamu, dah lah pakai heel.

Dah nampak port yang menarik haruslah bergambar dulu kan. Atleast ade jugak kenangan. Hehe.

Posing lagi, lagi dan lagi. Hehehe. Ade banyak lagi gambar kat facebook kawan saye. Malas nak copy. Eh!

Bile dah penat saye ajak lah duduk kat sini. Sambil menunggu untuk berbuka. Sila jeles yea korang!. Orang yang diraikan yang belanja kami makan. Tempat pun die sendiri yang tetapkan. Memang best lah. Hehehe. Cube teka kami berbuka ape? Jeng Jeng Jeng!

Tadaaaaaaaaaaaa! Nampak tak ape tu? eh! Macam ayam dengan sos black paper lah. Hahaha. Tak lain tak bukan Kenny Rogers Rosters!.

Ehem! Harus ade gambar berdua Okay. hik!

Perut sudah kenyang kaki pun dah malas nak berjalan. Hohoho! Kiteorang duduk sekejap sebab kaki budak yang buat peace tu dah krem! *budak keh?* #larikkkkkk! Lelaki disebelahnye itu lah yang sponser kami semua makan. Terima Kasih yea Mohd Najib Nasri & Anis Nazatul Diyana! Semoga perhubungan kamu kekal hingga ke jinjang pelamin. Nak kawen nanti jemput! Kalau tidak haku majuk!. :D

LoVe ElyN =)

19 August 2011

Sayu Mendengarkannya.~

Assalamualaikum semua. Selamat hari jumaat. Waaahhhhh! Kejap je sudah hari jumaatkan? Esok dan ahad cuti. Mane-mane yang belom shopping barang untuk raye nanti boleh lah serbu kat Jalan TAR tu. Hehehe. Saye pun belum beli lagi. Tengah tunggu bonus tak keluar-keluar lagi. Adeyh! T_T

Pagi tadi saye dengar ceramah yang dianjurkan oleh JAIS di Dewan MBSA. Penceramahnya dari Insonesia. Seorang yang hebat! Kecik-kecik je orangnya. Muda pun muda. Di sana, sedikit sebanyak dapat membuka mata saya untuk menjadi lebih baik. Insya-Allah. Manusia mudah lupa. Tidak lari dari melakukan kesilapan. Pelan-pelan kite berubah untuk menjadi insan yang lebih baik di masa akan datang.

Dah nak dekat-dekat raya ni rase sedih pulak. Bulan ni yang mulia, kejap je kita dah nak meninggalkan Bulan Ramadhan ni kan? Banyak di corong-corong radio. Kawan sebelah-sebelah asyik pasang je lagu raya. Ade 1 lagu buat saye tersentuh. Bile dengar lagu tu saye rase sedih. Tak tahu lah kenapa. Tetibe touching. T__T 


Hayatilah lirik ni.
Aman Shah - Kepulangan Yang Di Nanti


Bergema suara takbir di angkasa
Selembut bayu meresap ke dalam jiwa
Betapa hatimu terharu
Menyambut anakmu kembali

Terbayang senyuman di wajah nan sepi
Pulangnya anakmu di pagi yang murni
Kasihmu seharum kasturi
Melambai anakmu kembali

Dalam dakapan keheningan maya
Pertemuan yang menyentuh di jiwa
Sekian lamanya terpisah
Harapan kini menjadi nyata

Kiranya perpisahan terjadi lagi
Anakmu pergi mencurahkan bakti
Doamu teriring selalu
Semoga bertemu kembali

Pulanglah di hari raya
Begitulah harapan ayahanda


Pssst! Hargailah Ibu Bapa kite selagi masih berkesempatan ni.:D 

LoVe ElyN =)

18 August 2011

Ke Mana Menghilang???

Assalamualaikum semua. Selamat petang. Huuuuuuuuu. Dah lame gile ni tak hapdate belog. Minggu lepas pun update sekali je untuk seminggu. Kenapa semakin hari semakin malas. pssst bukan malas cume takde mase. Serius! Nak cari topik pun tak tahu nak tulis hape. Semua cerita dah basi sebab pendam lame sangat!

Tengok kawan-kawan lain kemain update belog. Bile tengok belog sendiri hmmmm. Suramnyer rase. Huhuhu. Macam dah takde orang je sudi jenguk belog doplosen saye nie. Nak kate takde cerita menarik tu ade je. Hari-hari ade saje perkara yang berlaku dalam hidup kite ni. Cume tidak berkesempatan nak buka belog. Huhuhu. Maap sangat-sangat! Memang takde mase nak mengadap belog tercinta nie. *banyak perkataan takde mase atas nie. jangan perli okay!*



Alhamdulillah, pejam celik dah masuk 18 hari kite berpuasa. Sehingga kan hari ini puasa saye tak pernah tinggal lagi. Syukran!. Mintak-mintak biar kene cuti hujung-hujung puasa. Boleh raye awal. Opssss! Hehehe. Solat tarawih saye dah tinggal 5 hari dah. Huhuhu. Sedih! Atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan. InsyaAllah, lepas nie taknak tinggalkan lagi dah. Bagi yang lelaki, kene puase penuh tau! Jangan ponteng-ponteng okay!. Hehehe. Okay la. Nanti-nanti kite bersembang lagi. babai!


LoVe ElyN =)

09 August 2011

Masak-Memasak Di Opis!

Assalamualaikum semua. Selamat petang. Soooooryyyyy sangat-sangat!. Kebelakangan ni bizi gilak! Sampai nak menghapdet belog pun takde mase seminit dua. Huhuhu. Sedih sekali. Bile nak bercerita pulak, cerita pasal yang dah lame basi. Huhuhu. Sedih dua kali. Orang pun dah tak lalu nak bace. Nak taknak cerita jugak lah. Walaupun saye tahu takde orang pun nak bace. #sentap!

Jumaat lepas opis saye ade buat gotong-royong memasak bubur lambuk. Nak kate banyak tu tidak lah banyak mane pun. 5kg beras je. *tu pun dah dikira banyak kan? Sebanyak 5 periuk pelbagai saiz juga digunakan. Huhuhu. 1 periuk je yang besar. Yang lain Sedang-sedang saja. Kiteorang buat 2 jenis bubur. 1 bubur lambuk ayam. 1 lagi bubur lambuk daging.

Acara pertama, sediakan bahan-bahannye dahulu. 

Ni antara bahan-bahan yang diperlukan untuk masak bubur lambuk.

Lepas kopek bawang, kite tumis pulak.

Nak masak 2 periuk je time nie. Orang yang membantunye keliling meja. Wahahahaha. Kemain exited lagi tengok.

Eksen je nie. Hik!

Walawehhh! Periuknye kecik je. Batang kayunye yang besar. hik!

Baru tumis bawang. Posing pulak yang lebih. Opppsss!

Ni periuk yang paling besar sekali. Kiteorang masak kat atas. Atas sebab keselamatan. Kang ade yang tak raye pulak nanti. Eh!

Sikiiiit lagi. Nak hampir jadi dah bubur lambuk ni. Yummm yummm!

Dah selesai masak, kite masukkan dalam bekas. Biar semua orang dapat sama rata.

Cukuplah nie untuk kami 1 Opis.

Yeayyy! Akhirnya berjaya jugak program yang dianjurkan. Next time kite boleh buat lagi. (^_^)
LoVe ElyN =)

04 August 2011

Siap Sedia Untuk Memasak Esok!!!

Esok kami 1 opis nak masak bubur lambuk. 

Tunguuuuuu!
LoVe ElyN =)

Genap 2 Tahun Bekerja.

Assalamualaikum semua. Sekejap saje masa berlalu meninggalkan kite. Teringat kembali ketika mula-mula berkhidmat sebagai kakitangan kerajaan. Masa tu tak tahu ape-ape pun. Orang cakap kite dengar je. Saye pun tidaklah seramah mane. Sebab mula-mula kerja saye malu-malu kuching sikit!. Hehehe.

Lepas habis study saye terus dapat kerja. Saye mula bekerja di Panasonic sebagai kerani biasa je. Dalam sebulan dua saye bekerja, saye dapat panggilan temuduga di Jabatan KEMAS Negeri Selangor. *time tu first time interview bawah kerajaan. jawab pun entah hape-hape. Alhmdullillah. Rezeki saye dapat kerja nie. 

Bertarikh 03 Ogos 2009, saye start bekerja di sini. Time masuk tu saye ade geng! Die masuk same-same dengan saye. Cume saye mintak tangguh sebab kene bagi notis sampai hujung bulan baru boleh lapor diri di sini. 

Kemana pergi berkepit dengan die je lah. Dah name pun same-same baru. Buat kerja pun bersama-sama. Hehehe. Tak lame selepas tu, die pulak yang pergi sebab dapat gred yang lagi tinggi. Sekarang nie jangan cakaplah. Elyn yang diorang kenal kat opis ni bukan Elyn yang pemalu macam dulu dah. Diorang cakap saye nie lah yang paling bising sekali. Maklum lah, kat sini saye yang paling muda. Bising pun bukannye ape. Mayb saye cakap dengan nada suara yang kuat kottt! Tapi saye tetap pemalu okay! *nak jugak. hehehe.

Bersenam Aerobic di Tasik Shah Alam
 
Jadi pengKURUS setia di Kem Bumi Jati. Kurus je kan? Hehehe.
 
Gotong-royong kemas bilik kebal.

 Makan Pagi dan sambut besday kakak opis.

 Port sarapan setiap hari.

 Sambut besday kat opis.

Gotong-royong kemas opis.

Ade banyak lagi sebenarnye pengalaman-pengalaman saye bekerja disini. Ini saje yang saye dapat bekalkan untuk tontonan kalian. Bekerja disini banyak memberi saye pengalaman yang tak dapat saye lupakan. Kakak-kakak kat sini pun banyak yang membantu saye bile saye memerlukan bantuan. Ye lah, takkan nak berlagak pandai padahal tak tahu pape. Alhamdullillah. Mereka semua Okay! Saye seronok dengan kakak-kakak kat sini.

p/s : tibe-tibe rase sedih sebab saye last bekerja kat sini hujung tahun nie. Moga perkenalan nie akan kekal dalam ingatan setiap orang.

LoVe ElyN =)