09 August 2011

Masak-Memasak Di Opis!

Assalamualaikum semua. Selamat petang. Soooooryyyyy sangat-sangat!. Kebelakangan ni bizi gilak! Sampai nak menghapdet belog pun takde mase seminit dua. Huhuhu. Sedih sekali. Bile nak bercerita pulak, cerita pasal yang dah lame basi. Huhuhu. Sedih dua kali. Orang pun dah tak lalu nak bace. Nak taknak cerita jugak lah. Walaupun saye tahu takde orang pun nak bace. #sentap!

Jumaat lepas opis saye ade buat gotong-royong memasak bubur lambuk. Nak kate banyak tu tidak lah banyak mane pun. 5kg beras je. *tu pun dah dikira banyak kan? Sebanyak 5 periuk pelbagai saiz juga digunakan. Huhuhu. 1 periuk je yang besar. Yang lain Sedang-sedang saja. Kiteorang buat 2 jenis bubur. 1 bubur lambuk ayam. 1 lagi bubur lambuk daging.

Acara pertama, sediakan bahan-bahannye dahulu. 

Ni antara bahan-bahan yang diperlukan untuk masak bubur lambuk.

Lepas kopek bawang, kite tumis pulak.

Nak masak 2 periuk je time nie. Orang yang membantunye keliling meja. Wahahahaha. Kemain exited lagi tengok.

Eksen je nie. Hik!

Walawehhh! Periuknye kecik je. Batang kayunye yang besar. hik!

Baru tumis bawang. Posing pulak yang lebih. Opppsss!

Ni periuk yang paling besar sekali. Kiteorang masak kat atas. Atas sebab keselamatan. Kang ade yang tak raye pulak nanti. Eh!

Sikiiiit lagi. Nak hampir jadi dah bubur lambuk ni. Yummm yummm!

Dah selesai masak, kite masukkan dalam bekas. Biar semua orang dapat sama rata.

Cukuplah nie untuk kami 1 Opis.

Yeayyy! Akhirnya berjaya jugak program yang dianjurkan. Next time kite boleh buat lagi. (^_^)
LoVe ElyN =)

2 comments:

Saiazuan said...

xbrbuka ngan bubur lg ni.. umi nk buburrrrr :D

saya_arief said...

ke-eksenan tuan blog jelas terpampang dalam gambar tu.
hahaha.
;D