22 June 2012

Berdebar + Excited = Happy!!! ♥♥♥



Salam jumaat!. Selamat pagi!. Hye semua. Macam biase lah, bile perangai malas nak hapdet belog ade dalam diri nie nasib lah. Memang terbiar lah belog kesayanganku ini. Huhuhu. Copp! Belom ape-ape lagi dah tampal gambar kan! Ko ado? Ko ado? Nan hado kan? #ayatcarigadoh 


Hari nie hari jumaat. Penghujung segala hari. Dan penghujung juga buat saye sebagai seorang gadis yang akan bertunang pada hari esok. Berdebar? Memang berdebar. Takut + excited + teruja + nak menanges semua ada.  Macam-macam perasaan ada. Semua dah bercampur baur. *dah macam nak menikah plak kan* agaknye kalo menikah habis kering air mata nie agaknya.


Okaylah, tak cukup mase nak celoteh panjang lagi. Nie pun curi masa nak hapdet. Jap-jap lagi nak pegi amik kek kat Putrajaya. Hope segala planning untuk Majis Pertunangan ini berjalan dengan lancar. Cume takut tak nyempat nak layan kengkawan. *ade keh kawan ko nak datang* Hehehe. Tengok je lah nanti. Esok-esok kite hapdet lagi kalau rajin yek. Sebagai tunangan orang pulak :D


LoVe ElyN =)

30 May 2012

Gegurl Dapat Bunge Hari Nie :D

Assalamualaikum semua. Tetibe rase nak hapdate belog setelah genap sebulan tak hapdate-hapdate. -.-" sabo je ler ye. Tahap kemalasan yang terlampau dah tak boleh nak buat ape-ape lagi dah. Dah nak hujung-hujung bulan baru teringat. Last update hari tu 30/4/2012. Sekarang sudah 30/05/2012. Ha nampak sangat kemalasan tu ye. Huhuhu.


Hari ni genap 2 tahun saye menjadi risikan orang. Nak kene tunggu berape lame lagi hoiiiiii! Opssss! Hahaha!. Nampak sangat dah tak sabar kan. Hehehe. "Nak buat cane". Ayat paling famous saye pada die. Tak kan perigi nak cari timba pulok kan. Sabo je ler.


Hari nie jugak dalam tak sangka sampai sejambak bunge. Rasenye die kursus minggu nie. Macam mane bunge boleh sampai? Bile die belikan? Confius di sini ye. Jawapan yang die bagi cume "rahsie". Huhuhu. Takpe-takpe. Awok tau tak gigil-gigil tangan saye pegang bunge ini tauuuuu! Pepe pun thanks ye awok. Terharu sangat rasa T_____T






Taknak cakap lebih-lebih, cume saye berdoa dan berharap semoga jodoh kite berpanjangan bukan sehingga ke jinjang pelamin, tetapi sampai ke akhir hayat. Dan perancangan kite selepas ini dipermudahkan segala urusannya. Amin.. (^___^)

LoVe ElyN =)

30 April 2012

Lastday kerja! Rabu nanti Lapor Diri Jawatan Lain.

Assalamualaikum semua. Waahhh! Belog nie dah baru lah. Nak post entry pun dah lain. Kene godek-godek nie. Nampak sangat lah dah lame saye tak update belog kan. -___-". Nasib lah jiwa nak berblog masih ade walaupun sometime's. Opsssss! *dah macam chipsmore pulak kan*

Hari nie memang dah set di kepala saye nak update belog. Maaplah kalo dah memang sangat jarang gile nak update. Feel dah tak macam dulu-dulu. Tah kenapa tah. Maapkan saye! *tiru gaya zizan* Huhuhuhu. Okaylah, hari nie saye lastday bekerja sebagai "Perkeranian Aset" dan akan mula lapor diri jawatan baru sebagai "Pembantu Pembangunan Masyarakat" pada 02 Mei 2012. So cuti rehat saye cume esok semperna cuti "Hari Pekerja" *semua orang dapat cutikan* Hahaha!

Saye bekerja disini sebagai Pembantu Tadbir pada mulanya, tah siapa tah yang memandai tukar *padahal sendiri yang tukar* terus jadi Perkeranian Aset. Sebabnye saye membantu menjaga dan mengendalikan ape sahaja yang berkaitan dengan Aset Jabatan. *nasib nama jawatan saye tu pembantu tadbir/perkaranian aset kalo pegawai confirm clear semua barang yang ade dalam stor tu saye edarkan. Oppssss!

Saye takdelah rase sedih sangat sebab still kerje di Jabatan yang same. Cume tugas kerja jawatan baru saje lain. Kawan-kawan semua sama. Tak salahkan kalau kite cume pikul tanggungjawab lain. Takdelah bosan asyik buat kerja yang same je. Kan? Kann? *sedapkan hati*

Actually saye diberi pilihan Unit mane yang sane nak. Selepas di fikir-fikir saye dah buat keputusan. Saye pilih unit Pentadbiran. Hope saye dipermudahkan untuk pikul tugas yang baru itu nanti. Hari nie saye nak setlekan kerja-kerja yang tertangguh. Rabu nanti dah start mulakan tugas yang baru. So kite senyum saje okay! :)


LoVe ElyN =)

04 April 2012

John Carter From Marikh

Assalamualaikum semua.

Saye nak share 1 movie nie kat uols.
Dah lame saye tengok cerita nie.
Sekarang baru terhegeh-hegeh nak tampal kat belog. Hehehe
Cerita nie memang the best lah!
Tak boring langsung.
Dan ending cerita nie pun seronok.
Walaupun ade part yang tak masuk dek akal tapi best jugak melayan.
Asyik tergelak-gelak je time tengok cerita nie.

Layan trailer dulu okay!

LoVe ElyN =)

Tenggelam Timbul Tenggelam Timbul. Ngaaaaa!

Assalamualaikum semua. Selamat tengah hari. Dah nak dekat sebulan saye tak hapdet belog. Ngaaaa! Gile lame kottt! Kenape kemalasan yang sangat teruk berleluasa dalam diri ini. Nasib baik ID blog and password tak lupe. Kalau tidak #matilaa Hehehe.

Ekceli saye ade jugak buka belog. Tapi bile nak cerita je tak tahu nak tulis ape. Blur plak tetibe. Adoi! Kesian belog saye nie berzaman di tinggalkan. Mesti takde sape nak singgah *macam ade je orang nak singgah kan* Sekarang nie bile dah tak tahu nak buat ape baru terfikir nak buka belog, bace blog kawan-kawan. Then muncul rase nak hapdet. Walaupun cume merapu saje bole? Hehehe. Okay tak-tak.

Lately saye rase rindu pulak nak duduk rumah bujang. Untuk pengetahuan semua, dah dekat sebulan lebih saye berpindah dari rumah sewa balik semula ke rumah family. Mayb orang-orang akan cakap wow best lah dah duduk kat rumah family. Takdelah duduk sorang-sorang kat rumah sewa kan. Tapi saye... entah lah. Mayb dah terbiase duduk bujang so lagi selesa ade bilik sendiri. Tak payah nak share bilik dengan kakak tetttt! Hahahahaha! Takpelah. Ade pasang surutnye kan. Kadang-kadang happy, best, moody, boring. Biaselah lumrah kehidupan.

Whoaaaaaaa! Windunye nak tido kat bilik nie semula T___T

LoVe ElyN =)

07 March 2012

Cinta Kura-Kura


Assalamualaikum semua. Kemain hapdet belog sampai 3 entri hari nie. Semangat kan? Hahaha! Rase mcm dah lame gile tak hapdet belog. Kalau sekali dah hapdet rase taknak benti. hukhukhuk!. Kejap je dah masuk bulan 3 kan? Ingatkan bulan 1 lagi. *ehhhh! melampau lah tue! hihihihi* 

Sekarang nie ramai orang cakap pasal cerita cinta kura-kura. Best keh? Tengok Trailer cerita nie macam best jek. Memang sekarang nie dah lame nau tak tengok wayang. Apetah lagi sekarang nie dah berpindah ke rumah mak. Dah tak duduk rumah bujang lagi. So nak keluar rumah pun terhad. Opsssss! Tak tak tak. Hahahaha!.



Bile nak bawa saye nonton nie. Cedihhhhh (>_<)


LoVe ElyN =)

Kuew Tiaw Kungfu Tip Top. Walawehhhh !!!

Assalamualaikum semua. Selamat pagi. Dah sarapan? Saye dah sarapan dah tadi. Pepagi lagi dah makan bihun goreng tomyam. Kemain kan? Sebab kat atas opis saye nie famous gerai masakan panas. So kalau tak bihun goreng tomyam, nasi putih dan tomyam campur. Kalau tak pun nasi goreng kampung, nasi goreng ayam goreng kunyit. Sup-sup. Mewah kau makan sarapan pagi kat sini. Lunch nanti dah tak rase nak makan sebab makan pagi kenyangnye sampai ke petang. Petang kang menggelupur cari sumber makanan sebab dah lapar balik. Heeeeeeee :D

Waktu mula-mula start keje kat sini pelik jugak lah. Sarapan macam makan tengah hari je kan? Tapi tu lah yang sedap. Mane yang mula-mula keje tu memamg lah tak biase. Pepagi dah makan tomyam. Tahan ke perut tu pepagi dah makan pedas? Slow-slow okay. Lelame nanti mesti dah biase punye.

Kalau kat Opis saye nie, Kakak-kakak Opis paling gemar makan Kuew Tiaw Kungfu. Bukan sorang dua, Ramai lah jugak. Sebab awe nie buat memang tip top!. Sampaikan incik boypren pun gigih datang nak makan kat sini. 


*see! banyak hantu die kan? ehhhh! lauk die. Hehehe*


Kelmarin cerita kat mak kuew tiaw kungfu die sedap. Dan-dan mak cakap petang esok balik boleh tapaukan. Ngaaaaa. Terdiam sekejap. Okay mak. No prob. So semalam tapaukan lah untuk mak. Saje beli lebih boleh kakak dan abang ipar rase. Semua cakap sedap. Makan sampai licin kau. Hehehe. Gembira pulak saye tengok.

LoVe ElyN =)

#WW14 WORDLESS WEDNESDAY - Skuter Purple KAMI ^_^


LoVe ElyN =)

27 February 2012

Terukir Di Bintang

Salam semua. Selamat pagi. Mood pagi nie berbunga-bunga. Tu yang datang-datang opis jek terus bukak lagu nie. Lagi pun ramai kawan-kawan kat FB post lagu Yuna nie di wall mereka. Sabtu lepas layan Walimatul urus Lisa & Yusri. Keluar plak lagu Yuna nie. Kemain! Memang best lah. *felling lelebih*

Ade 1 lagi video clip yang sweet! Tengok lah :)

LoVe ElyN =)

20 February 2012

Selamat Pengantin Baru Mokcik!

Assalamualaikum semua. Dah kawen da ex-room mate saye nie. Mane-mane yang tak tahu dulu saye ade tulis entri pasal die. Saye panggil die Cik Tikot. Sekarang dah tak boleh panggil Cik lah kan. Dah jadi Puan. Hehehe. 

Kemain jauh lagi nak pergi kenduri kawen die. Nasiblah si boypren cakap okay. Kalau idak tak tahu lah nak pergi ke sane macam mane. Dengan tak bergajinye lagi. Huhuhu. Lain kali kawan-kawan buat kenduri lepas dapat gaji okay. Senang orang jauh-jauh nak datang. Hohoho. 

Pepagi lagi kiteorang dah gerak ke Keratong. Alhamdulillah sempat sampai walaupun dah nak sanding. Nasiblah kiteorang sampai je pengantin lelaki pun sampai. Suke sangat tengok Puan Tikot. Time-time nie jugak lah rase macam nak kawen kan!


Sweetttt sangat! Tahniah ye mokcik. Semoga berbahagia bersama insan tersayang. Happy selalu. Jangan nak Krooohhh sangat yea Incik Pengantin Lelaki. Hohoho.

LoVe ElyN =)

Join Koir Jabatan Dah Macam Artis Sudah!. #bajetretis

Assalamualaikum semua. Kemain kan statement. kehkehkeh. Geli plak rase. Batak sedikit bile pagi semalam ade kakak Opis lain telifon saye. Elynnnnn, gambar kite keluar paper lah. Saye pun terkejut. Eh iye ke kak. Terus singgah station minyak pegi cari paper. Gile excited nak pegi beli. First time beli paper untuk diri sendiri kottt!

Tengok-tengok memang ade. Kemain besar lagi ye. Bukan gambar yang besar, badan saye yang gemok -.-" Tak payah cari okay. Buat-buat tak nampak je tau. Hehehe. Untung lah program RTC yang berlangsung di Gopeng, Perak berjalan dengan lancar walaupun hujan selepas kami ber'koir' teeeeettttt!

Dah dahh! Tak payah nak cari-cari. takdenye saye kat situ. Hihihihi. :D
Ahli Koir KEMAS 1 Malaysia.

Video lagu kat bawah nie salah 1 lagu masa persembahan koir hari sabtu lepas yang saye minat sangat. Dapat jugak nyanyi walaupun separuh sebab Perdana Menteri dah sampai time nyanyi lagu nie.



Sanisah Huri - Tari Tualang Tiga

Menyusun tari ala tari, sembah di beri
Cergas tangkas ala sayang, gerak dan geri
Menjunjung tinggi amboi tinggi, seni sejati
Pusaka asli ala asli, hai ibu pertiwi

Melenggang gaya ala gaya, gerak wanita
Dengan tari ala sayang, tualang tiga
Menjunjung tinggi amboi tinggi, seni budaya
Dikenang bangsa ala bangsa, oh sepanjang masa

Langkah serentak ala sajak, sama bergerak
Sigak gaya ala sayang, pendekar puteri
Bertepuk tangan amboi tangan, tanda berani
Tiada gentar ala sayang, hai membela diri

Menjunjung tinggi amboi tinggi, seni budaya


p/s : Agak-agak bile lagi show kite yek. *pengsan*

LoVe ElyN =)

15 February 2012

Trafic Jam Grrrrrrr!

Again! Again! N Again! Balik-balik Air Asia yang julung-julung kalinya buat promotion. Buat haku stress nak membooking. Haissshh! Kenapa lah saye pantang bile Air Asia buat promo. Padahal tengah-tengah tak bergaji lagi. Member pulak offer diri nak membayokan dahulu. Lagi lah saye bersemangat nak membooking. Hehehe.


Dari pagi tadi saye try tak boleh-boleh. Ade sekali tu saye try dah nak bayar tibe-tibe hang pulak. Grrrrrr! Benge je rase. Huh! Buat keje pun laju-laju. Hehehe. Kalau lah kat rumah ade internet takdelah jadi macam orang gile nak membooking macam nie. Huhu.



Balik-balik keluar Air Asia Waiting Room. Krrrooohhhh. Tido dulu lah. (=,=)


LoVe ElyN =)

14 February 2012

Ramai Orang Berkata - Cinta Lepas Berkahwin, Itu Yang Terbaik.

Walaupun kita cuba backup atau mengindahkan cinta sebelum kahwin dengan apa jua istilah dan tips sekalipun, walaupun mungkin kita bataskan banyak benda agar sampai tidak wujud zina hati, tapi kita kena ingat; Bila kita jatuh cinta dalam keadaan iman yang ampuh, kita senang terdedah pada penyakit hati dan tidak ramai antara kita yang imannya teguh.
Petikan hadis riwayat Bukhari & Muslim: "..Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.."

Saya menasihati diri saya dan sahabat2: "Walau bagaimana cara kita cuba mengindahkan cinta sebelum kahwin dengan kata2 indah, hakikatnya yang terindah tetap cinta selepas kahwin." 

Terbaiknya, jaga hati baik-baik sblm kahwin. Kita nak serahkan hati yang dalam keadaan baik murni pada pasangan kita selepas kahwin nanti. 

LoVe ElyN =)

13 February 2012

♥ MENJADI ISTERI PENUH PESONA ♥

Assalamualaikum semua. Hari nie saye takde mood sangat. Kat opis pun duduk je diam-diam kat tempat. Tadi tengok-tengok facebook tertarik dengan tajuk kat atas nie. Terus rase nak copy paste tampal dalam belog. Takpe lah kan? Walaupun belom berkahwin tapi tajuk di atas nie memberi kite pengetahuan kan? Sharing is caring  =)

Alangkah indahnya hidup suami isteri yang rukun aman damai lagi penuh kasih sayang. Penuh kemaafan dan saling manja-memanjakan satu sama lain. Namun ramai antara isteri-isteri sejak dulu hingga kini lebih suka mementingkan diri sendiri. Tersalah bicara sikit, tersentuh hatinya sedikit, terus-terusan berlagak diva. Nak jugak suami datang memujuk. Betul ke tindakan ini selaras dengan anjuran Rasulullah saw? Kadang-kala sampai seminggu tidak bertegur sapa. Bila masuk tidur, terus paling muka ke dinding. Ada apa istimewanya dinding yang keras itu sehingga setia merenungnya sampai berminggu-minggu. Penting sangatkah perasaan kita sehingga menidakkan hak suami terhadap empunya diri? 

Berapa ramaikah di antara isteri-isteri sejak dahulu dan kini memohon maaf terhadap suami sebelum masuk tidur setelah bermasam muka? Wahai isteri-isteri akhir zaman, reda dan padamkanlah api amarah dengan senyum manismu. Suburkanlah kasih-sayang yang kita cipta sendiri bersama-sama selama ini. 

Alangkah bahagianya dapat merenung wajah manis suami yang bertungkus-lumus dan bekerja keras untuk mendapatkan kita suatu ketika dahulu. Sebagai seorang lelaki, mereka juga ada rasa malu yang menebal terutamanya bila tiba masa nak mengurat. Walaupun malu, digagahkan juga semata-mata untuk memiliki diri kita. 

Belum lagi cerita bab masa nak berjumpa ibu bapa kita dan ipar duai. Berdebar-debar sudah tentu. Mana tak berdebar, buatnya tak diterimanya dia. Tak ke malu? Malu seh! Itupun ditebalkan juga muka mengadap ibu bapa kita. Dialog? Tak payah cakaplah, mesti tak tidur malam memikirkan ayat-ayat yang nak diatur sebagai pemula bicara. “Makcik…. saya sukakan anak makcik…. kalau boleh saya nak berkahwin dengan dia.” Rasa-rasa…. Senang ke? Kalau saya sebagai perempuan ni, tak sanggup nak pikul tanggungjawab tu. Betullah lelaki ni hero segala-galanya pada perempuan! Bila lelaki dah bercakap macam tu pada ibu bapa, kita rasa sangat-sangat dihargai. Ibu bapa kita pun berbunga-bunga hati untuk menerima orang baru dalam keluarga.

Bila dah berkahwin, suami kita jadi lain macam excitednya. Rasa kita ni betul-betul di bawah jagaan dia. Kalau dulu, dia pun di bawah jagaan ibu bapa dia, sekarang dia pulak yang nak menjaga anak orang, perempuan pulak tu…. Hish! Kena jaga betul-betul ni! Jalan berpimpin, takut jatuh. Makan bersuap takut tak kenyang pulak anak dara orang ni. Tidur bertepuk takut tak lena. Bak kata orang diselimuti kita dengan penuh kasih sayang. Semuanya diuruskan dengan baik agar anak orang ni rasa bahagia. Itulah istimewanya menjadi isteri kepada seorang suami yang bertanggungjawab. Itu tanggungjawab suami. 

Tanggungjawab kita sebagai isteri? Sedihnya ramai yang lupa tanggungjawab diri sendiri terhadap suami. Hanya tahu membebankan dan menyesakkan fikiran suami dengan segala macam permintaan yang tiada kesudahannya walaupun hampir tiba masa dua tiang dipacakkan ke tanah. Nauzubillah…..

Itu belum lagi bercerita tentang mulut-mulut power sang isteri. Suami yang bekerja keras setiap hari agar anak-anak dan isteri dapat makan setiap hari, dihamburkan pula dengan kata-kata yang menyakitkan hati. Sudahlah seharian berpenat-lelah, di rumah pula mendengar leteran si isteri yang bermulut muncung. Belum lagi yang sentiasa melihat keburukan suami tanpa menoleh seketika melihat kasih-sayangnya pada kita.

Ramai juga para isteri di zaman ini yang menidakkan pemberian suami selama ini. Sabda Rasulullah saw kepada isteri-isteri sebegini:

“Neraka diperlihatkan kepadaku, dan aku sama sekali belum pernah melihat pemandangan pada hari ini yang lebih mengerikan dari neraka. Dan kudapati sebahagian besar penghuninya adalah para wanita, kerana mereka kufur terhadap pemberian suami mereka. Jika kamu berbuat baik kepada salah seorang di antara mereka selama setahun penuh, kemudian ia melihat sesuatu pada diri kalian, ia akan berkata, ‘Aku tidak pernah melihat sedikit pun kebaikan darimu’.” Muttafaqun ‘alaih.

Aduh! Aduh! Isteri-isteri zaman sekarang! Insaflah! Syurga kita terletak pada redha suami. Tenangkanlah sanubarinya dengan kelembutan, kesopanan dan keprihatinan kita. Sematkanlah sentuhan penuh kasih sayang kita di jiwanya agar hidupnya tidak keruan tanpa kita. Suburkanlah roh Islam di dalam rumahtangga yang sama-sama kita cipta dalam mencari erti bahagia sementara di sini ke arah menuju sejahtera di sana yang kekal selamanya.

Saidatina Aisyah ra pernah berkata, “Wahai kaum wanita, seandainya kalian mengetahui hak-hak suami atas diri kalian, nescaya salah seorang dari kalian akan mengusap debu dari kedua kaki suaminya dengan pipinya.” HR Ibnu Majah, Shahih At-Targhib wa At- Tarhib.

Begitulah besarnya hak dan kedudukan suami dalam hidup kita seharian. Sebagai seorang isteri, kita perlu sentiasa berfikiran terbuka dan sedaya-upaya cuba mencambahkan minda serta mencari jalan untuk membahagiakan hati suami dan berkejar-kejar untuk mendapatkan keredhaanya.

Persoalannya, apakah hak-hak suami terhadap kita selaku isterinya? Jarang kita bertanya pada diri sendiri tentang keperluan suami pada diri kita. Apakah yang dia dambakan daripada kita sebagai isteri yang masih setia bersamanya? Mungkin di sini boleh saya gariskan beberapa tips atau hak seorang suami yang diperlukan daripada diri kita sebagai isteri. 

PERTAMA: 
TAATLAH DIRINYA DALAM PERKARA KEBAIKAN!
Taat dalam kebaikan ini bermaksud kita taat dalam perkara yang suami suka dan benci. Seandainya suami kurang gemar kita bercampur gaul dengan rakan-rakan wanita di rumah, maka taatlah dan berusaha meletakkan jurang dalam pergaulan dengan memberikan pelbagai alasan. Jadi ketepikan dahulu selera dan citarasa kita semata-mata agar suami bahagia.

Begitu juga dengan soal berpakaian. Tanya dahulu pendapat suami tentang pakaian yang akan kita pakai seharian sama ada di rumah mahupun di luar. Seandainya suami tidak redha walaupun pakaian tersebut merupakan kegemaran atau kebanggaan, tolaklah ketepi. Seandainya kita telah mengenakan pakaian tersebut, kuatkanlah semangat untuk menanggalkannya demi suami. 

Lakukanlah semata-mata kerananya demi syurga yang kita kejar.

KEDUA:
BERSABAR!
Tatkala marah, tenangkan suami dengan kata-kata lembut, senyum dan merendah diri. Setidak-tidaknya diamkan diri dahulu, berikan peluang dia meluahkan perasaannya. Tidak salah meminta maaf walaupun

Cuba sedaya-upaya tidak ambil serius kata-kata yang mengguris perasaan kita. Buangkan jauh-jauh bisikan syaitan yang cuba menyemarakkan api kemarahan suami isteri. Makhluk yang dilaknat itu memang suka andai kita suami isteri berpecah-belah. Padamkanlah amarahmu dengan zikir. Tidak salah melawak dan tersenyum-senyum kambing sambil memeluk tari dengan suami. Lama-kelamaan marahnya akan reda.

Tanamkan dalam diri bahawa walaupun berselisih pendapat dan tidak sehaluan dalam sesetengah perkara, kita tidak akan membiarkan masalah itu berlarutan. Cuba bertekad bahawa seminit selepas pertikaian berlaku, kita akan menggenggam erat tangan suami dan berusaha mengembalikan denyutan jantung yang berdegup kencang tadi kepada helaan nafas satu per satu yang tenang. Akhirnya kita berdua akan merasai bahagianya bersama-sama.

KETIGA:
BIJAK KENDALIKAN KONFLIK
Tips utama adalah rahsiakan perselisihanyang berlaku. Kita yang mencipta masalah, kita jugalah yang perlu menyelesaikannya dengan bijak. Kita yang mendirikan rumahtangga ini, kita lah yang akan memastikan ianya terus kekal hingga ke syurga. Bentengkan diri dengan ilmu dan fikiran yang waras. Elakkan campurtangan ibu, mak mertua, ipar duai dan seumpamanya. Pekakkan telinga dengan pendapat yang mungkin akan memisahkan kita dengan suami. Perhatikan dalam-dalam bola mata suami, insyallah kita akan ketemu bahagia di sana. Dialah orang yang kita cintai ketika lafaz akad meniti manis dari bibirnya dahulu.

Kedua, lihat kelemahan diri sendiri dahulu sebelum tangan menundingkannya ke arah suami kita. Perlu dijngat bahawa suami adalah pemimpin, dan dia tahu peranannya sungguhpun tidak diluahkan dengan kata-katan. Pokok utama rumahtangga adalah iman kepada Rabb dengan penyerahan sepenuhnya. Walau segunung konflik yang melanda sekalipun, andai ada tawakkal yang penuh kepada Allah, nescaya hilanglah semua itu bagai angin lalu.

Ketiga, tenang, perlahan-lahan dan bijaksana ketika timbul sebarang konflik. Cuba jangan buat sebarang keputusan secara mendadak atau mengikut perasaan atau dengan kata kasarnya membabi buta. Berikan masa untuk masing-masing mengoreksi diri, buang ketepi kelemahan pasangan dan carigali serta angkat kehebatannya sebagai pasangan kita. Lama-kelamaan perasaan benci akan lenyap dan lahir sayang yang berpanjangan demi mencari keredhaan suami dan Allah.

-- Credit kepada penulis yang tidak dapat dijejak :) 

LoVe ElyN =)

10 February 2012

60 Perkara Lebih Mujarab Daripada I love U

Assalamualaikum semua. Salam jumaat. Hari nie mood hati berbunge-bunge. Tak tahu kenapa. Mayb sebab berminat dengan tajuk Majalah Intrend keluaran Bulan Februari ini sampai bace berkali-kali. Dah bace kat rumah pun still bawa lagi Majalah nie pegi Opis. Petang karang nak mengedate dan bace Majalah nie bersama-sama dengan si boypren.

Actually tiap-tiap bulan house mate saye bawak Majalah Intrend sebab die penulis dalam Majalah nie. Dalam banyak-banyak Majalah bulan nie yang saye bace berulang kali. Sampai die pandang saye pelik. Tergelak-gelak bile membaca pasal tajuk nie. 

Bile terbace kite membayangkan, hati pun berbunge-bunge kan? Hehehe. Ade perkara yang tertulis kat dalam nie ade persamaan yang saye pernah lakukan bersama dengan dia. Bile terbaca part tu mula lah teringat bibit-bibit cinta. ecececeh! Hahaha. *pengsan*

 Ini antara 1 contoh yang saye baru buat semalam. Gigih saye buat sampai semua orang kat Unit nie saye kacau. Hehehe. Maklum lah. PC saye link printer yang takde colour. So nak print kenelah cari printer yang berwarna. Bising diorang saye kacau. Hihihi. *lawak pulak bile fikir balik*
Saye buat 2 frame gambar. 1 gambar duduk berdua. 1 lagi gambar dari belakang. Ingatkan die akan pilih gambar pandang dari belakang. Kot lah kan die malu kene bahan dengan abang-abang Opis die. Rupenye saye silap. Die cakap nak gambar yang ini lah. (gambar duduk berdua) sebab nampak muke kite. Saye pun errkkk??? Hokey. Hehehe. *malu*

Saye letak kat sebelah kanan saye.
Die pulak letak di sebelah kiri.
*Malunyerrrrrrr* (^_^)

Psssssst! Kantoi meja kamu bersepah yekkk! Sile berkemas wahai Incik Boypren!!

LoVe ElyN =)

09 February 2012

Mengedit Gambar ♥


Tak tahu mane 1 die suke. Nanti lah die pilih sendiri. Nak suruh die letak kat atas meja kat Opis die. Hehehehe. *mesti die segan semua abang-abang opis die bahan*. Hihihihi :P

Hokey dak? Hmmmm. Hokey lah kan. Buat sendiri jek. Bukan kreatif sangat pun. :)
Frame nie beli kat Ikea. Hari tu saje jalan-jalan makan meatball kat sane.

LoVe ElyN =)

08 February 2012

#WW13 WORDLESS WEDNESDAY - Dating Zaman Remaja


LoVe ElyN =)

Sesampai Opis Pagi Nie.........

Assalamualaikum semua. Setelah lame bercuti, hari nie baru start keje rase macam malas sangat. Pagi tadi pun bangun rase liat benar. Mata pun sepet je. Bertambah pula rase macam nak demam. Hidung nie asyik meleleh je air + garam. Haihhhhh!. Masin! Eh!

Hari nie saye ade persembahan koir di PWTC semperna Majlis Penyampaian Bayaran Khas buat Bekas Anggota KEMAS. So permulaan majlis ade lah nyanyi-nyanyi sikit. Ingatkan lagu tema saje. Upenye ade lagu tambahan. Huh? Petang nie nak start programnya pagi nie baru dapat tahu. Nasiblah lagu-lagu nie dah biase nyanyi time koir-koir lepas. *kesat peluh*


Hope hari nie tak nebes sangat hokey!
LoVe ElyN =)

03 February 2012

Sekian Lama Menunggu. Alhamdulillah.

Salam semua. Salam jumaat. Penghujung segala hari. Rase macam dah lame tak hapdet belog. Minggu nie bz dengan kerja sendiri kononnya. Tak boleh nak hapdet belog. Bukan taknak tapi maklumlah. Online pun gune pc orang. Kadang-kadang tu malas nak cari port nak online so buat-buat je bz.

So hari ini tak payah nak tumpang-tumpang meja orang dah. Boleh online sesuka hati kat tempat sendiri. Sebabnye dah ade internet. Yeay! *rase nak lompat-lompat je* Hihihi. Tapi yang penting kerja mesti selesai okay! Baru ikut suke online sampai pukul berape pun. Kemain lame menunggu. Dari start kerja sampai hari nie baru ade internet. Bukan takde internet tak boleh buat keje. Tapi kalau takde internet rase bosan lah. Dok je tercongok tak tahu nak buat ape. Huhuhu

*Gambar sekadar hiasan*
Muke dah banyak jerawat timbul. Menchik! (>_<)

LoVe ElyN =)

30 January 2012

Persembahan yang mantop. Berakhir juga #AJL26.

Assalamualaikum semua. Selamat petang uols!. Kejap je masa berjalan hari nie. Dah petang. Dan sekejap je rase kite dah nak berakhir bulan Januari nie kan. Semalam sebelom start #AJL26 pukul 7 lagi memang saye dah tercongok kat depan tv. Memandangkan house mate nak kawen bulan 3 nanti. Kami serumah bantu die tolong lipat kad kawen. *macam ramai nooo perkataan serumah kan, padahal 3 orang je yang tinggal*. Huhuhuu -.-"


Tengok persembahan artis malam tadi memang mengasyikkan. Bole dikatakan semua persembahan menyeronokkan. Ade macam-macam style dipersembahkan. Ade berasap-asap lah. Berapi kat piano lah. Ade post macam baby doll kat kotak music lah. Bestnye layan. Nasib lah takde aksi terbang-terbang kan. Takut jugak nak tengok. Hahaha.


Lagu-lagu yang terpilih ade 12 buah lagu yang layak ke final. Antaranya :-

  1. Projek Pistol - Wanita Seluruh Dunia
  2. Jaclyn Victor - Sedetik Lebih
  3. Yuna - Gadis Semasa
  4. Yuna - Penakut
  5. Jaclyn Victor, Ning Baizura, Shila Hamzar - Beribu Sesalan
  6. Aizat - Sungai lui
  7. Hafiz - Awan Nano
  8. Alyah - Kisah Hati
  9. Monoloque, Atilia - Kekanda Adinda
  10. Shuhaimi Meor Hassan, Ana Rafali, Altimet - Kalau Berpacaran
  11. Faizal Tahir - Karma
  12. Najwa Latif - Cinta Muka Buku
Video dibawah nie semua lagu-lagu yang bertanding pada malam tadi yang saye minat gile!.

Awan Nano - Hafiz. Lagu nie saye memang suke. Ekceli tak aspek pun lagu nie bole jadi Juara. Tapi saye tahu Hafiz boleh menang Vokal Terbaik sebab die kalau nyanyi sebutan lagu sebijik-sebijik.
Kisah Hati - Alyah. Firstly tengok persembahan die terpaku. Apesal die berdiri macam robot. Rupenye die buat macam style dalam kotak music. Cute kan? Ngeeeee :D
(Lagi-lagi part Remy Ishak masuk. So sweet gile lah. jeles pulak rase!)
Penakut - Yuna. Sebelom-seblom nie ade jugak dengar lagu nie. Tapi takde lah minat sangat. Macam biase-biase je. Tapi malam tadi tengok die nyanyi terus leka. Lagipun baju-baju die cantek. Simple but nice. kann?
Beribu Sesalan - Jaclyn Victor, Ning Baizura, Shila Hamzar. Lagu yang terakhir sekali. Memang mantop mereka nie!. Bukan main ramai kawan saye suke persembahan diorang nie. Termasuk house mate saye sekali. Memang suara meraka lantang habis lah. Terpaku dengar. Ngaaaaaa! Bestnye la hai~


LoVe ElyN =)

26 January 2012

Tengok Cerita Ni Buat Aku Nak Gelak Guling-Guling :D

Assalamualaikum semua. Selamat petang. Hari ni sunyi je opis nie. Lagi-lagi time rehat macam nie. Still tak ramai orang kat opis. Ade lagi yang sambung cuti CNY sampai minggu depan kot. So mood nak buat kerja pun 50-50. Nak taknak kene lah settlekan jugak kerja. Dari takde kerja nanti meroyan plak kan? Haha

Semalam saye keluar tengok wayang. Tengah tak tahu nak tengok cerita apa tanyelah abang kat kaunter tu cerita ape yang best. Die cakap tengok lah cerita JOURNEY 2: The Mysterious Island. Best jugak cerita nie. So dengan tak fikir panjang beli je lah tiket cerita Journey 2 nie.


Tengok je poster Journey 2 kat belakang kaunter nampak gambar The Rock. Kalau The Rock berlakon mesti menarik cerita die. Tak salah, Memang Best! Bukan Best saje Best Gile. Penuh jugak lah 1 panggung yang tengok cerita nie. Tak menyesal ikut cakap abang kaunter tu. Hihihi.

Dari awal cerita sampai habis memang gelak sakan. Takde 1 since pun yang membosankan. Semua orang dalam panggung ketawa #pecahperot. Lagi-lagi orang kat sebelah. Kemain suke die tengok The Rock. Memang lawak die menjadi. *tengok orang badan tuft ingat tak bole buat lawak ke* pssssst! Part yang paling saye suke part yang baling buah ceri tu. Hahahaha!. Rase nak gelak guling-guling je kat situ. Gile lawak. Hahahahaha!.

Korang layan dulu trailer JOURNEY 2: The Mysterious Island




Sinopsis. Journey 2: The Mysterious Island.

Filem Journey 2: The Mysterious Island berkisarkan tentang pengembaraan ke alam penuh misteri dan fantasi. Segalanya bermula apabila seorang pemuda Sean Anderson (Josh Hutcherson) menerima satu kod isyarat aneh dari sebuah Pulau Misteri yang sepatutnya tidak wujud dalam peta. Melalui gambaran diterimanya, Pulau itu dihuni pelbagai makhluk aneh dan memiliki gunung emas, gunung berapi dan menyimpan seribu satu rahsia. Seriously tak tipu. Korang tengok lah cerita nie. Confirm takkan menyesal.  

Ia dibintangi The Rock atau Dwayne Johnson, Michael Caine, Josh Hutcherson dan Vannesa Hudgens.

LoVe ElyN =)

25 January 2012

Bicara Hati


Dalam satu kemalangan kecil yang tidak disengajakan, Tengku Syahran dan Zahlia bertemu. Ketika itu, Tengku Syahran sedang buntu memikirkan cadangan emaknya ingin menjodohkan dia dengan Linda, seorang wanita yang tidak pernah dicintai. Seminggu mengenali Zalia, Tengku Syaran menyatakan hasratnya untuk memperisterikan Zahlia untuk mengelak dirinya dikahwinkan dengan Linda. Zalia terkejut dengan permintaan Tengku Syahran. Tengku Syahran tidak dikenali dan tidak mungkin Zahlia boleh jatuh cinta dengan pemuda itu. Zahlia serba salah untuk menerima lamaran itu. Pelbagai cara dilakukan oleh Tengku Syahran untuk memenangi hati Zahlia. Akhirnya Zahlia akur tetapi dengan syarat iaitu hak-hak peribadi Zahlia tidak akan diganggu. Setelah diijabkabul, Tengku Syahran mula berubah. Egonya terlalu tinggi dan dia tidak mengikut perjanjian yang telah ditetapkan. Zahlia rasa tertipu. Tengku Syahran telah mungkir janji. Kini timbul pelbagai konflik dalam rumah tangganya. Benarkah hakikat bahawa perkahwinan yang berdasarkan kontrak tidak dapat mengundang rasa cinta, kasih, sayang dan kerinduan? Bicara Hati sebuah kisah yang dapat mengungkap segala rahsia. Hmmmm.. Kena saksikan sendiri drama ber-episod yang bermula 03 Januari 2012 ini. Selamat menonton :)

LoVe ElyN =)

21 January 2012

Berbasikal yuk :D


Cuti Tahun Baru Cina kalau dapat sebijik basikal macam nie kan bagus. Bole round-round kat area rumah. Takdelah petang-petang bosan takde aktiviti nak buat kan? Kan? Hehe

LoVe ElyN =)

20 January 2012

Ramai Kawan-Kawan Nak Akhiri Zaman Bujang Tahun Nie. Haku Plak Bile???

Assalamualaikum. Salam jumaat dan selamat petang semua. Hari nie memang mood yang kurang baik buat saye. Kepala pun dah pening sebab stress. Cukuplah masa lunch tadi dah puas tido. Hihihihi. Esok dah cuti boleh lah tido sepuasnye. Kebelakangan nie saye kurang tido agaknye. Sebab tu stress.

Tahun nie genap umur saye 23 tahun. Perancangan hidup memang saye nak akhiri zaman bujang saye pada umur ini. Tapi bile? Kita hanya merancang, biarlah segalanya ketentuan Tuhan yang menentukan siapa jodoh saye. Bile sampai seru mayb tahun nie, kalau tidak tahun depan. Hmmm. Entah lah. 


Dalam tahun nie berderet tiap-tiap bulan ade saje kawan-kawan saye kawen. Nasib lah bukan tiap-tiap minggu. Kalau tidak setiap minggu keje saye makan je. Hehehe. Start bulan nie, bulan depan, sampai bulan 5 dah dapat jemputan. Hope dapat datang kenduri diorang.


Hari ini sepupu saye menikah. Tapi saye tak dapat nak pergi sebab baru seminggu kontrak disambungkan. Tak sedap pulak baru keje dah mintak cuti. Takpelah, esok kenduri belah perempuan saye pergi. Esok jugak housemate saye kawen. Sayang sekali saye tak dapat nak pergi sebab same tarikh dengan sepupu saye. Insya'Allah kenduri belah lelaki nanti saye pergi. Nasib baik lah dekat je.


Hari ini jugak Pengacara Tv kite Ally Iskandar dah selamat bernikah. Dulu saye memang minat kat die. Sebab die cute kan? Betul tak? Hohoho. Bagus lah dah sampai seru die. Lagi pun umur die pun dah 36 tahun. Akhirnya sampai jugak jodoh die. Ade jugak saye copy gambar die kat belog lain. Saje nak tampal kat sini jugak lah. Boleh?

 
Cute kan diorang. Suke sangat tengok. Heeeeeeeeeeee :D

LoVe ElyN =)

19 January 2012

Happy Birthday Khas Buat Yang Nun Jauh Di Sana


Hari nie 19.01.2012 besday abang angkat saye. 
Incik Mohd Razif Bin Mohd Sidik.
Tetibe teringat pulak kat die.
Rasenye dah nak dekat 4 tahun tak jumpe.
Call dan SMS pun jarang.
Time-time birthday baru lah timbul mesej dari die or saye.
Teringat banyak kenangan dulu-dulu
Dulu time study die banyak tolong saye.
Die juga banyak membimbing saye.
Dan die juga lelaki paling baik yang pernah saye jumpe.

*Kenangan dengan die*  Huhuhu

Selamat menyambut hari kelahiran yang ke tuuuuuuuuutt. *tak bole bagitahu* Hehehe. Semoga abang dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dipermudah segala urusan di dunia dan diakhirat. Cepat-cepat kawen okeh! Dah jumpe "si dia" jangan tak bagi tahu pulak. Ngeeeee :D

LoVe ElyN =)

2 Minggu Tak Bekerja Buat Haku Stress!

Assalamualaikum semua. Lately baru masuk keje kemain rajin hapdet belog kan? Hehehe. Jangan mula-mula je bersemangat ye Cik Elyn. Tau-tau seminggu dua dah senyap. Huhuhu. Bukan ape, sementara ade masa nie boleh lah saye update belog. Nanti tugas keje baru dah sampai tak boleh nak hapdet.


Sekarang dah masuk tahun baru 2012. Cara kerja pun mesti berubah kan? Saye tekadkan diri kerja No-1. Settle target keje untuk 1 hari tu, baru saye hapdet belog. Kalau saye tak hapdet maknenye saye tersangat lah bizi or PC takde tenet. Sekarang PC yang saye duduk takde tenet. So kalo nak on9 cari lah mane-mane PC yang ade tenet. Baru lah dapat on9. Kalau tidak on9 pakai handphone jek. Huhuhu.


Okehlah, berbalik pada tajuk di atas. 2 minggu tak bekerja buat saye jadi stress. Hehehe. Stress bukannye ape sangat pun. Stress sebab BOSAN *kasi besarkan sikit ayat tu* duduk kat rumah. Keje saye bangun, mandi, tengok tv, makan, baring, tido. Ulang semula bangun, mandi, tengok tv, makan, baring, tido. Cuba bayangkan. Kalau sehari dua takpe la jugak kan. Ini 2 minggu okeh. 2 minggu. Haiihhh. Stress gilak!.


Dah name pun duduk rumah bujang kan. So makan pun makan bujang je lah. Saye bukannye pandai sangat nak masak pun. Opssss! Hahaha. So saye makan yang segera-segera je. Ape yang ade saye bedal. Kalau dah tak tahu nak makan ape tunggu je lah petang nanti sampai la delivery order. Eh! Kemain kan!

 Spaghetti
 
 Maggie + Hot dog 

 Biskut Jacobs + Planta
Roti + telor


Simple kan? Dan nampak sangat kemasalan saye tuh. Hukhukhuk. 
#tepukdahisendiri


LoVe ElyN =)

Cinta Terakhir

Assalamualaikum semua. Selamat pagi. Hari ni seawal pagi lagi saye dah sampai kat opis. Sampai-sampai opis je terus pasang lagu. Dan lagu pertama yang saye nak dengar lagu Aiman nie. Cinta Terakhir. Rase sedih sangat dengar lagu nie. Mayb sebab mood sekarang tengah touching tu yang dengar lagu-lagu yang macam nie. Hmmm. Entah lah. Mayb ye kot.

Mari kite dengar bersama. Best kan? ;'(


LoVe ElyN =)

18 January 2012

Azam Tahun Baru 2012 Tercapai Atau Tidak?

Assalamualaikum semua. Kite bersua kembali di belog kesayangan saye. Hohoho. *ade ke orang nak bace belog ko nie elyn hoi!* Ah lantok lah. ado ado malam. eh! terikut Osbon plak. #MaharajaLawakMega. Kalo takdo pun takpo lah. Sajo jo den nak merapu-rapu doket sini. Karang merapu doket orang lain taknok dongar yoo! Eh apesal pulak tetibe cakap nogori nie? Macam tunggang-langgang je bunyiknye. Hahaha

Masuk tahun baru hari tu, kemain memasing semua berazam bagai kan. Saye pun ape kurangnye. Berazam still berazam. Tertunai atau tidak tunggu dan lihat. Hehehe. Azam saye pada tahun ni ialah KURUS! *kasi besar dan bold kan sikit ayat tu* Hehehe. Korang ingat senang nak kurus? Gile susah. Kalau hati tak kental jangan harap lah nak capai hajat tu. Tapi hati saye sekarang tak berape nak kental. Itu pasal lah susah nak capai. Wahahaha. Hope untuk tahun nie saye boleh! Amin.


Actually saye takde lah mintak kurus bebeno. Tak elok jugak kalau nampak keding sangat. Cume kurang kan sikit je berat badan sekarang. Sampai satu mase nak tuuuuuuutttttttttttttt nanti! Hihihi. Kene maintain kan. Saye nie senang naik badan. Kalau kurus bukan main payah lagi.


Contohnye nak cenggini.
31 DEC 2010
See! Percaye tak sekarang???

Dulu saye penah nekad senekadnye terus berat badan saye kurus. Tapi tu dulu. Time study. Penat study+ penat pegi balik kolej (berjalan kaki okeh) + stress memanglah senang boleh kurus kan. Lagi-lagi ade pemberi semangat. 2 minggu je terus turun berat badan. Sekarang dah keje duduk depan PC je kejenye mane lah nak kurus. Lagi-lagi bawah opis ade McD, Kepci, Bangunan sebelah ade Nando's, Kenny Rogers Roster memang makin naik la tepu di perut dan dilengan. Haihhhh! Kene usaha lebih nie.

p/s : Hope bile sampai masanya nanti akan tercapai jua. Amin.

LoVe ElyN =)

Dekat Sebulan Tak Berbelog.

Assalamualaikum semua. Selamat kembali berblog ye Cik Elyn. Hampir sebulan haku tak hapdet-hapdet belog nie. Kesian dah bersawang-sawang sebab dah lame tak jenguk. Maapkan saye okeh. Hilang mood berbelog dah tamat. Sekarang saye nak aktifkan semula. Yaaaaaabeeeeedaaaaaaaabeeeeeeeedooooooo.

Rasenye belom terlambat nak wish Selamat Menyambut Tahun Baru 2012. Dengan Azam yang baru kite teruskan kehidupan. Hope segala yang berlaku nanti lebih baik, lebih diberkati dan dirahmati dari tahun-tahun sebelumnya. Dan tidak lupe juga azam tahun ini akan tercapai. Amin amin aminnnn. Hehe.

Ape azam baru korang? Share la skit mane tau same dengan azam tahun baru kite. Eh!.
Nak tau ape azam tahun baru saye?
Saye nak KURUS!
Ulang semula KURUS.. KURUS... KURUS...
Hehehe. #larik :P

LoVe ElyN =)