21 July 2011

Trip To Bukittinggi, Indonesia (PART 3) ♥ - AKHIR

Assalamualaikum semua. Hari ni saye nak habiskan cerita nie terus. Sebab esok dah takde mase nak update-update belog lagi. Esok pagi-pagi lagi dah kene pegi KL, Ade pemilihan peserta group Kior!. Bile lagi kite nak menSUMBANGkan suara nie kan. Hahaha!

Hari Keempat

Tak puas hari kedua dan ketiga kami shopping sambung lagi pada hari keempat. Ini hari yang terakhir yang ade untuk kami shopping. Esok pagi-pagi dah balik. Flight pukul 8.30 pagi. So kesempatan yang terakhir kita gunakan dengan sebaik mungkin.

Disebabkan semalam tak puas berjalan di Pasar Atas Bukittinggi, hari ni kite pergi lagi sekali. Semalam ade barang yang sudah disenaraikan belom jumpe lagi sebab asyik dok tawar menawar dengan orang sane terus tak sempat nak beli yang lainnya.

Antara barang yang belom dibeli lagi adalah :-

1.   Barang-barang Doorgift untuk majlis kawen kakak saye nanti
2.   Ole-Ole untuk kawan-kawan. 
3.   Beg tambahan
4.   Pengukus
5.   Baju T-shirt 
6.   Minyak angin 

Masa yang diberi sampai jam 12 tengah hari je. Lepas dari sini Tuan rumah nak bawak kiteorang pegi jalan-jalan tempat yang menarik. Ape lagi. Kelam-kabut dibuatnya. Dah la pagi tadi gerak lambat siket sebab singgah rumah kawan-kawan dan sedara-mara Ayah. Nasib lah semuanya berjalan dengan lancar. Benda yang dicari pun jumpe.

Perjalanan dari rumah ke rumah. Hehehe

Barang first yang dicari untuk hari ni. Pengukus. Haha!

Tunggu dengan sabar. Diorang dah habis shopping saye dengan family je yang tak habis-habis. Hehehe. Maklum lah first time datang sini kan. Mereka tu dah kali ke 2. So tak heran sangat.

Sampai lagi sekali kat tempat nie. Hahaha!

 Di sebabkan line telifon kat sane tak berape nak bagos, so kiteorang plan awal-awal dengan Tuan rumah tu. Berkumpul kat sini. Sebab die nak bawak kiteorang melintasi bukit-bukit. Excitednyer!

Seperjalanan kami  menikmati pemandangan sawah padi, bukit-bukau, gunung-ganung. Sangat cantek. Keadaan jalan yang bengkang-bengkok memeningkan kepala saye. 

Tadaaaaa! Dah sampai! Gile cantek pemandangan kat sini. Dah la tinggi. Sejuk pulak tu. Bestnyer... Rase nak pergi lagi!

Cantek kan?

Zoom lagi dekat.

Ade kucing tersesat!!! Ke orang bela kucing kat sini?

Cukup kami berenam!

Mak dan Ayah pun nak bergambar jugak. Lepas dari sini kami ke tempat lain pulak. Dah name pun ade driver kan. Kiteorang follow je.

Di sini terdapat pemandangan yang menarik. Nama tempat ni Pondok Flora. Kami singgah makan di sini dahulu.


Kat kedai makan nie ade seekor burung. Sangat jinak Burung hantu nie. Takut-takut saye nak pegang. Huhuhu. Lepas makan kami pun meneruskan perjalanan ke................. Istana Pagar Ruyung.

Dah sampaiiii! Sangat terpesona bile sampai sini. Suke tengok bentuk bangunan nie.

Harus bergambar dulu buat kenang-kenangan.

Dalam Rumah minangkabau tu takde pape pun lagi. Baru nak upgrade sebab terbakar dulu.

Yang ni bersebelahan dengan rumah minang tadi. Tempat nie memang besar. Time ni tak ramai sangat orang. So boleh la lompat cenggini. Kalau tidak jangan harap. Hik!

Dah puas di sana kiteorang pun kembali ke pangkal jalan. Perjalanan agak jauh jugak lah. Dari tengah hari sampai lewat petang jugak la mase pegi dan balik. Sebelom sampai rumah kite beli kerepek dulu. Bawak balik untuk makan-makan kat opis nanti.

Semua orang shopping. Termasuklah Ayah saye nie. Hehehe.

Kemain lagi Umi dan Ayah nie.

Saye pun shopping jugaaaaaakkk!

Destinasi terakhir sebelum sampai rumah. Kite singgah makan Sate Minang dulu. Kalau nak tau. Satey ni paling sedap yang saye penah makan. Kalau kat Malaysia saye tak makan pun Satey Minang sebab banyak perot dari isi.

Dah kenyang kami berangkat pulang. Malam terakhir di Bukittinggi. Habis 1 ruang tamu rumah tu barang kiteorang je. Dah siap packing-packing barang baru lah boleh tido. Tido pun kejap je pukul 3 dah di kejut suruh bangun. Takut lewat sampai Airport.

Dah sampai di Airport Padang. Banyak gilak barang kami kan? Hehehe. Penatnye tak payah cakap lah. Dah la tak muat kereta. Terpaksalah balik rumah naik bas dari LCCT. Huhuhu. Kesian.

Gambar selebihnya ada di FACEBOOK

Ohhhhkay! Dah habis dah. Mau pulang...
Daaa korang (^_^)

LoVe ElyN =)

5 comments:

yad'z said...

really nice view all that picca.. like.. ^^

Rtp Farra Arisha said...

eh pergi kat padang eh? wahh syiiiookkknya! arisha pun belum pernah kesana lagi walaupun dah bertahun2 stay di indon. hehe :))

Cik Elyn said...

yad'z : yuppp :)

Cik Elyn said...

Rtp Farra Arisha : pergi la arisha.. seronok tau :)

Nour Akmal said...

byk borong nmpk?
suka pic yg jump tu..
nmpk lh kecomelan ko tu..
nmpk kemonteln gak..