19 July 2011

Trip To Bukittinggi, Indonesia (PART 1) ♥

Assalamualaikum semua. Selamat petang. Baru lah nyaman siket. Kalau tidak ade je yang memanggil. Tak senang nak bercerita panjang sebab ade je gangguan sane sini. *ehem! kene selesaikan kerje dulu baru bole berblog. Nak bercerita pun dah sangkut-sangkut. Lame-lame cerita pun dah jadi basi kan. #gelengkepala

Okeh! Berbalik pada tajuk. Kemain bercerita sane sini. Tup-tup balik orang mintak ole-ole. #tepukdahi belikan ole-ole. Alohhh. Bukan ape sangat pun. Tanda peringatan je. Kalau nak lebih-lebih korang tatap je lah gambar. Hohoho!

Tempat yang menjadi pilihan kami adalah di Bukittinggi, Indonesia. Bukan Bukit Tinggi, Klang. Dan bukan juga di Bukit Tinggi, Pahang. 2 tempat tu saye dah penah pegi dah. Bukittinggi, Indonesia ni lah baru dapat jejak. Hehe

Perjalanan kami memakan masa SEJAM dari LCCT Sepang ke Padang, Indonesia. Saye naik AirAsia je. Kalau nak naik MAS kene tunggu orang belanje. hik! 

Passport dan tiket saye. Time ni dah excited dah. Maklumlah baru nak merasa naik kapal terbang. Kesian.

Sila Masuk. kami sedang menuju ke Padang, Indonesia. Ehem!

Dah macam dalam bas pun ade kan. Hehe. Lantak lah!

 Part kat sini lah yang saye geram nie. Tak celik mata tuh. Bataknye lah hai. hehehe.

Cantek kan pemandangannya? Saye suke gile tengok dari atas macam nie. 

Di sini lah airport Padang, Indonesia.

Yeay! Dah sampai dah.

Ade seorang budak sesat di situ. Opssss!


Sampai saje di sana macam biasa lah, kene lah jumpe imegrasion dulu. Kat situ kami lah orang yang terakhir dapat keluar sebabnye pramugari tu salah bagi dokumen untuk isi. So kene lah isi semula baru lah bole lepas. Grrrrrrr!


Dalam perjalanan dari Padang ke Bukittinggi makan masa 4 jam. Gile lama! Sebabnye, masa kami balik tu pun dah petang. So ade banyak kenderaan. Kalau tidak dalam kurang 2 jam je dah sampai.

Kalau nak tahu air minuman nie yang paling popular kat situ tau. Nama air nie Apokat

Selepas makan kami meneruskan perjalanan sampai ke rumah. Sampai pun dah malam. Tunggu pulak hari esok.

Hari Kedua

Seawal pagi lagi kiteorang dah keluar berjalan. Nasib baik lah ade orang yang sudi nak bawak pusing-pusing kat sane. Takde la kiteorang naik Kijang (Teksi). Kat sane ade 1 tempat tu namanya Aur Kuning. Di situlah jugak tempat kalau nak shopping. Sebabnye kat situ murah. Dan macam-macam ade di jual di sana. Baju-baju, Kain-kain, Telekong, semua tu murah kalau beli kat Aur Kuning. Tak payah la pegi kat butik. Mahal. Padahal same je barangnya.


Pelik kan. Macam di conteng-conteng je kan? Ini bas diorang la kottt! Saye tak naik pun.

Dah sampai kat Aur Kuning mula lah kami bershopping! First sekali kiteorang cari telekung. 

Lepas telekung cari kain Pelikat dan Batik.

Macam-macam colour ade kan. Cantik-cantik pulak tu. Rambang mata dibuatnye. Kat sini sebenarnye carikan kain lace untuk majlis kakak saye nanti. Yang di cari dah jumpe Yang tak dicari pun terjumpe jugak. Opssss!
Kami berjalan kat Aur Kuning tu dari pagi sampai ke petang. Cuaca mendung dan hujan rintik-rintik. Lagi lah bertambah sejuk kat situ. Sebelum pulang kiteorang singgah tengok rumah-rumah kampung kat sane. Pemandangannya pun cantek. Sawah padi yang sangat luas.

Tanah tumpah darah ku. Kemain suke lagi orang tua ku. 

Sebelom matahari terbenam kami pulang. 
Menanti hari keesokannya.

Bersambung!

LoVe ElyN =)

3 comments:

Ku Azhar said...

hehehe baju tu sama warna la dgn body air asia..tempah skali ek?hehehe

ILA HonEyBuNNy said...

bestnyaaaaaaaaaaaaaa...

Aimi Izzati said...

ada no fon pak supir x?
nak